Ψάρι, ένας διατροφικός θησαυρός στο πιάτο μας!
Είμαστε ένας λαός που έχει πάθος με τη θάλασσα και βαθιά παράδοση στην αλιεία. Είναι λογικό λοιπόν, από την αρχαιότητα ως και το σύγχρονο μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής, τα ψάρια να παραμένουν πρωταγωνιστές της δίαιτάς μας. Η Μεσογειακή διατροφή συστήνει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Γιατί το ψάρι έχει πολύτιμα συστατικά, απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη των παιδιών και ευεργετικά για την υγεία των ενηλίκων.
- Το ψάρι περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιες με τις πρωτεΐνες του κρέατος. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη σύνθεση και την επιδιόρθωσή των ιστών του σώματός μας. Τα ψάρια περιέχουν 15-24% πρωτεΐνες.
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες που ποικίλλει ανάλογα με το είδος του ψαριού. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τον οργανισμό. Ενώ σε όλα τα ψάρια βρίσκουμε επίσης ικανή ποσότητα του συμπλέγματος βιταμινών Β.
- Περιέχουν σε υψηλή περιεκτικότητα τα «καλά» λιπαρά, και ειδικότερα τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3 & ω-6 που βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και συμβάλλουν στην ανανέωση των κυττάρων. Η ποσότητα των λιπαρών στα ψάρια εξαρτάται από το είδος του ψαριού, με το ποσοστό να κυμαίνεται μεταξύ 0,5%-20%.
- Τα ψάρια περιέχουν αρκετά χρήσιμα ανόργανα άλατα, όπως σίδηρο, απαραίτητος για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, φώσφορο και ασβέστιο, σημαντικά για την υγεία των δοντιών και των οστών, σελήνιο και ψευδάργυρο, που παίζουν σημαντικό ρόλο στο αναπαραγωγικό σύστημα των αντρών και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, και ιώδιο που ευνοεί την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.