-
Προετοιμασία25'
-
Μαγείρεμα4'
-
Άτομα6
Για τον μπακαλιάρο
Κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα υλικά για το κουρκούτι και την μπύρα και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα. Προσθέτουμε και τα παγκάκια, ανακατεύουμε και βάζουμε το κουρκούτι για λίγο στο ψυγείο.
Το βγάζουμε, ανακατεύουμε πάλι καλά και σε αυτό βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια του ψαριού, που πριν έχουμε αλευρώσει ελαφριά.
Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να ροδίσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3' και γυρίζουμε πλευρά. Αφήνουμε κάθε κομμάτι να στραγγίσει σε απορροφητικό χαρτί. Δεν τηγανίζουμε ταυτόχρονα πολλά κομμάτια ψάρι, για να κρατάμε σταθερή τη θερμοκρασία του λαδιού. Σερβίρεται καυτός ο μπακαλιάρος δίπλα στη σκορδαλιά.
Για τη σκορδαλιά
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ. Τις βράζουμε για περίπου 20', τις στραγγίζουμε και πολτοποιούμε, όσο ακόμα είναι καυτές. Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο (σε όποια μορφή θέλουμε: ψητό / αλεσμένο σε λάδι / πελτές), το λεμόνι, το παντζάρι και το ξίδι.
Με το μείγμα στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε µε ροή κλωστής το ελαιόλαδο. Σερβίρουμε τη σκορδαλιά αφού κρυώσει καλά.
Tip Για να δώσετε έξτρα γεύση στη σκορδαλιά, βράστε λίγο μπακαλιάρο σε χαμηλή φωτιά για 30'. Σουρώστε και κρατήστε τον ζωμό όπου θα βράσετε τις πατάτες.