Συμβουλές

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ & ΨΑΡΙΑ
Αδιαμφισβήτητα, τα ψάρια αποτελούν βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής, για αυτό και προτείνεται η κατανάλωσή τους τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, με μία από αυτές να είναι λιπαρά ψάρια. Εξίσου σημαντική είναι και η κατανάλωση θαλασσινών, τα οποία, επίσης, μπορούν να επιφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία.

Οφέλη κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών

Ευκολία
Χρησιμοποιώντας κατεψυγμένα αλιεύματα έχει κανείς τη δυνατότητα να επιλέγει την ακριβή ποσότητα που χρειάζεται να ξεπαγώσει για να μαγειρέψει χωρίς να καταλήγει σε υπερκατανάλωση και χωρίς να χρειαστεί να πετάξει περισσευούμενη ποσότητα της τροφής. Επίσης, υπάρχει η ευκολία του να χρησιμοποιεί τα ψάρια ή τα θαλασσινά όποτε θέλει, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη πίεση χρόνου για να μην μπαγιατέψουν

Ποικιλία
Τα κατεψυγμένα αλιεύματα δεν έχουν εποχικούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς. Είδη ψαριών και θαλασσινών που εμφανίζονται συγκεκριμένες περιόδους ή σε συγκεκριμένες θάλασσες μπορούν να είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο και σε όλα τα μέρη του πλανήτη όντας κατεψυγμένα.

Οικονομία
Τα κατεψυγμένα αλιεύματα κοστίζουν συνήθως λιγότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα φρέσκα. Αυτό καθιστά τα ψάρια και θαλασσινά είδος προσιτό σε όλους και όχι πολυτελείας.

Υψηλή διατροφική αξία
Τα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά διατηρούν τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά τους. Σε πολλές περιπτώσεις, ανάλογα με το πόσο σύντομα επέρχεται η κατάψυξή τους, τα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά μπορεί να είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας σε σχέση με τα αντίστοιχα φρέσκα. Αυτό γιατί αν, για παράδειγμα, το κατεψυγμένο ψάρι καταψυχθεί άμεσα μετά τη αλίευση του διατηρεί ανέπαφα όλα τα οργανοληπτικά του στοιχεία.

Συντήρηση
Τα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά είναι καλό να τοποθετούνται στην κατάψυξη το συντομότερο μετά την αγορά τους. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
Διατηρείστε τα στους -18.

Απόψυξη
  1. Η απόψυξη των αλιευμάτων είναι προτιμότερο να γίνεται στο ψυγείο, τοποθετημένα σε πιάτο ή δοχείο για να συσσωρευτούν τυχόν απώλειες υγρών. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει σε τρεχούμενο κρύο νερό ή σε φούρνο μικροκυμάτων ακολουθώντας τις οδηγίες. Καλό είναι να αποφεύγεται η απόψυξη με ζεστό/καυτό νερό.
  2. Ποτέ μην καταψύχετε ήδη αποψυγμένα θαλασσινά και ψάρια
  3. Πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και αφού έρθουν σε επαφή με ψάρια και θαλασσινά.